Englantilainen ohjaaja John Ramster tekee Lemmenjuomasta hauskan romanttisen komedian

Jyväskylän Oopperan seuraava teos, Gaetano Donizettin (1797–1848) säveltämä Lemmenjuoma (L’elisir d’amore) saa ensi-iltansa Jyväskylässä uudenvuodenaattona. Oopperan ohjaa englantilainen John Ramster, joka on ohjannut kymmeniä oopperoita eri puolilla Eurooppaa.

Ramster kuvaa Lemmenjuomaa lämpimäksi, valoisaksi ja inhimilliseksi oopperaksi. – Siinä on kyse ihmisten tarpeesta rakastaa ja tulla rakastetuksi. Minusta on hienoa, että tarinan henkilöt eivät ole prinssejä ja prinsessoja, vaan tavallisia kylän asukkaita, joille rakkauden tunnustaminen toiselle on elämän suurimpia hetkiä.

Felice Romanin kirjoittamassa tarinassa ujo talonpoika Nemorino on rakastunut ylimieliseen tilanomistaja Adinaan ja kerää rohkeutta kertoa tästä hänelle. Adina puolestaan on ihastunut komeaan kersantti Belcoreen. Kylään saapuva huijaritohtori Dulcamara myy Nemorinolle lemmenjuomaa, mistä seuraa hauskoja kommelluksia. – Täydellinen asetelma ihanalle romanttiselle komedialle, ohjaaja Ramster toteaa.

Ohjauksesta tulee John Ramsterin mukaan tyylikäs ja yllättävä. – Viemme yleisön keskelle auringonkukkapeltoa talven pimeimpään aikaan. Katsoja voi heittäytyä täysillä rakkaustarinan ja Donizettin iki-ihanan musiikin vietäväksi. Tämä on yksi lempioopperoistani. Olen innoissani, että pääsen tekemään sen Jyväskylään, kertoo Ramster. Ohjaustyönsä lisäksi hän opettaa oopperalaulajille näyttämötyötä Guildhallin musiikki- ja draamakoulussa, yhdessä Iso-Britannian tunnetuimmista taidealan korkeakouluista.

Lemmenjuoma kuuluu oopperoiden ehdottomiin klassikoihin. Se edustaa tyyliltään opera buffaa, 1700-luvulla Italiassa syntynyttä koomista oopperalajia. Lemmenjuomassa on kuuluisia aarioita, kuten tenoriaaria Una furtiva lagrima. Oopperan kantaesitys oli Milanossa 1832, mistä lähtien sitä on esitetty paljon eri puolilla maailmaa.

Jyväskylässä teos nähdään ensimmäistä kertaa. – Jyväskylän Oopperassa me haluamme tarjota yleisölle erilaisia oopperaelämyksiä. Lemmenjuoma on viihdyttävä, lennokas ja helposti lähestyttävä ooppera, jossa on hauska juoni. Siinä on myös virtuoottisia solistiosuuksia, kertoo kapellimestari Ville Matvejeff.  

Jyväskylässä teos toteutetaan kansainvälisin voimin. Solisteina laulavat sopraano Virva Puumala (Adina), walesilainen tenori Joshua Owen Mills (Nemorino), baritoni Waltteri Torikka (Belcore), basso Henri Uusitalo (tohtori Dulcamara) ja sopraano Olga Heikkilä (Giannetta). Musiikin johtamisesta vastaavat kapellimestarit Ville Matvejeff ja Ruut Kiiski. Orkesterina toimii Jyväskylä Sinfonia ja kuoro-osuuksista vastaa Rita Varosen valmentama Jyväskylän oopperakuoro. Lemmenjuoman ohjaa englantilainen John Ramster. Valosuunnittelijana toimii englantilainen Jake Wiltshire ja puvustuksen ja lavastuksen suunnittelee kanadalaissyntyinen Bridget Kimak, joiden kanssa Ramster on toteuttanut useita produktioita Britanniassa.

Lemmenjuoman ensi-ilta on uudenvuodenaattona Jyväskylän teatteritalolla. Oopperasta järjestetään yhteensä yhdeksän esitystä, joista viimeinen on 4.2.2024.