
Jyväskylän oopperatoiminnan kantava voima, bassolaulaja Antti Kähönen on kuollut. Hän syntyi Säynätsalon Juurikkasaaressa 2.3.1935. Hän kävi oppikoulun Jyväskylässä ja lähti sitten opiskelemaan Kuopion teknilliseen kouluun, josta hän valmistui teknikoksi. Antti teki työuransa pääosin Valmetin Jyväskylän tehtaalla paperikonesuunnittelijana ja kuoli 89-vuotiaana 26.1.2025.
Musiikista ja erityisesti laulamisesta muodostui Antti Kähöselle lähes toinen ammatti. Hänen kuorolaulajauransa alkoi Jyväskylän Konservatorion kuorossa ja Jyväskylän Orkesteriyhdistyksen kuorossa.
Sitten tuli Mieskuoro Sirkkojen vuoro, johon Antti liittyi 1965. Siitä urkenikin pitkä ura sekä kuorolaisena että Sirkkojen luotettavana ja korkeatasoisena solistina. Lukuisissa konserteissa kotimaassa ja ulkomailla Antin kuorosolistin esitykset saivat suuren suosion. Erityisen suosittu oli Sarastron aaria Mozartin oopperasta Taikahuilu. Sirkkauransa jälkeen Antti lauloi vielä useita vuosia Seniorimieskuoro Harmaissa Herroissa vuodesta 1991 alkaen.
Antti oli alusta alkaen kantavia voimia Jyväskylän oopperatoiminnassa. Kun sitä viriteltiin 60–70-lukujen vaihteessa, Antti tutustui oopperaan kuorossa ja pienissä rooleissa. Näistä syttyi sitten palo opiskella klassista laulua ja oopperoiden rooleja. Tuohon aikaan Jyväskylän konservatoriossa vahvoja oopperatoimijoita olivat kapellimestari Einari Kropsu sekä yksinlaulun lehtorit Maila Haavisto ja Salme Kapanen-Sol, jonka ohjauksessa Antti opiskeli.
Hänen ensimmäinen iso oopperaroolinsa oli Otto Nicolain oopperassa Windsorin iloiset rouvat. Siinä Antti oli Sir John Falstaffin rehevässä roolissa. Varsinkin Falstaffin juomalaulu kirvoitti kerta kerran jälkeen komeat aplodit.
Tämän jälkeen seurasi Jyväskylässä isoja rooleja oopperoissa Naamiohuvit, Sevillan parturi, Martha, La Traviata, Miehen kylkiluu, Ryöstö seraljista, Pohjalaisia, Rigoletto ja La Boheme. Viimeisen roolinsa Antti lauloi vuonna 2000 Aulis Sallisen oopperassa Punainen viiva. Siinä Antti esitti Arhippa Simanaista, jonka kuuluisa balladi oli edelleen taattua Antin laatua. Rooleihinsa Antti perehtyi huolella.
Meille nuoremmille, pienempiin rooleihin ja kuoroihin osallistuneille hän antoi tärkeän ohjeen: Pienikin rooli ja kuorolaisen osuus on tärkeä esityksen kokonaisuudessa. Ne on tehtävä hyvin ja rooliin paneutuen. Kukaan ei saa pudota näyttämökuvasta tai musiikin kokonaisuudesta. Antti itse valmistautui rooleihinsa konservatorion laulutunneilla sekä opiskelemalla esimerkiksi Kim Borgin kesäkursseilla Savonlinnan oopperajuhlilla.
Jyväskylän oopperayhdistys perustettiin vuonna 1974. Sen tehtäväksi tuli edistää, tukea ja tuottaa oopperaproduktioita Jyväskylässä. Antin paikka oli tämän yhdistyksen hallituksessa alusta alkaen. Alkuvuodet olivat sekä taloudellisesti että esitystiloiltaan vaikeat. Oopperoita esitettiin muun muassa Keskusseurakuntatalon, Keskusammattikoulun ja Konservatorion saleissa. Hengen palo voitti kuitenkin materian.
Ankeissakin ulkoisissa oloissa tavoiteltiin ja saavutettiin taiteellisesti korkeatasoisia esityksiä. Myöhemmin päästiin hyvään yhteistyöhön Jyväskylän kapupunginteatterin kanssa, ja esityspaikaksi vakiintui teatteri. Yksi tämän kehityskaaren suunnittelija ja toteuttaja oli Antti Kähönen. Jyväskyläläinen kuoro- ja oopperamaailma kunnioittaa Antin elämäntyötä.
Hanna Lundén, Antti Kähösen tytär
Matti Siipola, Antin laulajakaveri