YLE radioi Jyväskylän Viimeiset kiusaukset

YLE radioi Jyväskylän Viimeiset kiusaukset

YLE nauhoittaa Jyväskylän Oopperan Viimeisten kiusausten esitykset ke 9.2. ja to 10.2.22. Nauhoitus esitetään Risto Nordellin toimittamassa Oopperailta-ohjelmassa YLE Areenassa 19.2.22 klo 19, minkä jälkeen tallenne on kuunneltavissa YLE Areenassa.

Ylen musiikkiohjelmien tuottaja Kaisa Joustie kertoo, että he halusivat taltioida teoksen juhlistaakseen Joonas Kokkosen 100-vuotisjuhlaa. – Ajattelimme, että ilman Viimeisiä kiusauksia emme voi juhlia. Meillä oli tiedossa Jyväskylän hieno, uuden sukupolven produktio, jonka halusimme tulla radioimaan. Teos on tuonut Joonas Kokkosen suuren yleisön tietoisuuteen, suuren yleisön rakastamaksi.

Ylen musiikkitoimittaja Risto Nordellin mukaan on tärkeää saada Viimeiset kiusaukset radioitua, koska teos on niin merkittävä suomalaisessa oopperahistoriassa. – Se aloitti kotimaisen oopperan nousun, joka on jatkunut tähän päivään asti. On myös aina kiinnostavaa kertoa produktioista, joita tehdään Helsingin ulkopuolella. Kun näimme Jyväskylän Viimeisten kiusausten kokoonpanon, tajusimme, että tässä on ihan huippuesitys tulossa.

Teos on Nordellille tärkeä myös henkilökohtaisesti. Hän näki sen ensimmäisen kerran Kansallisoopperassa koulupoikana vuonna 1976. Ja kävi heti katsomassa sen monta kertaa samana keväänä. Pian hän hankki myös teoksen levyn ja partituurin.

Viimeisissä kiusauksissa Nordellia puhuttelee yleisinhimillisyys. – Kaikki joutuvat jossakin vaiheessa tekemään tiliä sen kanssa, miten on elänyt ja mitä valintoja on tehnyt. Musiikki perustuu perinteiseen kolmisointuharmoniaan, mikä viehättää korvaa. Olen tehnyt yli 30 vuotta Oopperailtoja radiossa. Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset nousee ihan samalle tasolle Mozartin, Wagnerin ja Verdin oopperoiden kanssa. Aivan huipputeos, hän hehkuttaa.

Mies on silmin nähden innoissaan päästessään esittelemään Viimeiset kiusaukset Oopperaillassa. – Harvoin olen nauttinut työkeikalle lähtemisestä näin paljon. Teos on seurannut minua lähes 50 vuotta. Minusta on hienoa, kun minulla ei ole kauhean monta vuotta eläkeikään, että saan vielä toimittaa tämän ohjelman.

Samoissa näytöksissä Luterilaisen kulttuurin säätiön kuvausryhmä kuvaa oopperan. Luterilaisen kulttuurin säätiön tuottama dokumentti Paavo Ruotsalaisesta esitetään YLE TV1:ssä huhtikuussa pääsiäisen aikaan.