Lemmenjuoma

Lemmenjuoma – Donizetti

Lemmenjuoma on italialaisen säveltäjän Gaetano Donizettin (1797-1848) koominen kaksinäytöksinen ooppera, joka nosti säveltäjänsä erääksi oopperamaailman merkittävistä nimistä. Lemmenjuoma (L’elisir d’amore) on oopperoiden kaanonissa tunnettu, ja teos on kuultu useaan otteeseen monen eri oopperataiteilijaryhmän toteuttamana vuoden 1832 Milanon kantaesityksen jälkeen. Oopperan italiankielinen Felice Romanin laatima libretto perustuu ranskalaisen näytelmäkirjailija Eugene Scriben teokseen Le Philtre. Lemmenjuoma on tyyliltään koomista Opera Buffaa, ja tämä kevyt ooppera tunnetaankin muun muassa sen useista kuuluisista aarioista. 

Lemmenjuoma toteutetaan tänä vuonna Jyväskylässä Jyväskylän Oopperan tuotantona, ja saa ensi-iltansa 31.12.2023. Ohjauksesta vastaa John Ramster ja musiikinjohtajana toimii Jyväskylä Sinfonian taiteellinen neuvonantaja Ville Matvejeff sekä Ruut Kiiski. Rooleissa nähdään niin kotimaista- kuin kansainvälistä loistoa ja kokonaisuuden täydentää Jyväskylän oopperakuoro sekä Jyväskylä Sinfonia. 

Lemmenjuoma-ooppera sijoittuu 1800-luvun pieneen italialaiseen kylään. Teoksen päähenkilöinä voidaan pitää Adinaa (Virva Puumala), rikasta, mutta oikullista tilanomistajatarta sekä Nemorinoa (Joshua Owen Mills), joka on melko yksinkertainen talonpoika ja rakastunut Adinaan. Muita keskeisiä henkilöitä oopperassa ovat myös Belcore (Waltteri Torikka), tohtori Dulcamara (Henri Uusitalo) sekä Gianetta (Olga Heikkilä). 

Oopperassa Nemorino rakastuu Adinaan, joka on kuitenkin rakastunut Belcamoreen. Nemorino ostaa tohtori Dulcamaralta pullon taikajuomaa, jolla hän kuvittelee voittavansa Adinan puolelleen. Pullo sisältääkin vain viiniä, mikä aiheuttaa sen, että Nemorino käyttäytyy humalapäissään epäasiallisesti Adinaa kohtaa, joka närkästyneenä lupaa kätensä Belcorelle ärsyttääkseen Nemorinoa.  

Adina ja Belcore pitävät kaikille kyläläisille kihlajaisjuhlan, jossa Nemorino pyrkii uudestaan saamaan tohtorilta lisää taikajuomaa. Tohtori vaatii Nemorinolta toisesta lemmenjuoma-annoksesta käteistä, jota Nemorinolla ei ole. Hän liittyy tämän johdosta Belcamoren armeijaan ansaitakseen rahaa. Nemorino ei kuitenkaan itse tiedä perineensä suuren summan rahaa, mutta kyläläiset tietävät. Kylän tytöt parveilevatkin Nemorinon ympärillä, mikä saa hänet vakuuttuneeksi lemmenjuoman tehosta.   Adina näkee tämän ja päättää lopulta silkasta kateudesta ostaa Nemorinon vapaaksi armeijasta ja ottaa varmuuden vuoksi myös siemauksen ”lemmenjuomaa”. Nuori pari saa lopulta onnen. Oopperan lopuksi tohtori Dulcamara poistuu kylästä myytyään vielä muutaman pullon taikajuomaa, joka selvästi tuottaa paitsi rakkautta myös vaurautta. 

Jyväskylässä Lemmenjuomaa esitetään yhdeksän kertaa, uuden vuoden aattona 31.12.2023 oopperatanssiaisten yhteydessä järjestetyn ensi-illan jälkeen oopperan voi nähdä Jyväskylän teatteritalolla 4.1.2024 klo 19, 5.1. klo 19, 11.1. klo 19, 13.1. klo 19, 27.1. klo 19, 28.1. klo 14, 2.2. klo 19 ja 4.2. klo 14 

Lemmenjuoman valmistelut ovat hyvässä vauhdissa ja liput myynnissä!

Liput kaikkiin näytöksiin löydät osoitteesta: www.lippu.fi/artist/jyvaeskylaen-ooppera/ tai Versonraitin lippumyymälästä ma-pe klo 10-17.