La Bohème – taiteellinen menestys kansainvälisestä yhteistyöstä

La Bohème – taiteellinen menestys kansainvälisestä yhteistyöstä

La Bohème oopperaa esitettiin Jyväskylässä kaikkiaan 12 kertaa ajalla 31.12.2019 – 8.2.2020, yksi esityksistä oli ns. omaisten ennakko. Kuulijoita oli yhteensä 5441. Oopperan musiikinjohtaja oli tutusti Ville Matvejeff, sen sijaan ohjaaja Fabrizio Melano vieraili Suomessa ensimmäistä kertaa. Hänen tietämyksensä, ylivertainen kokemuksensa ja selkeä näkemyksensä La Bohèmesta tuottivat taiteellisesti upean lopputuloksen. Erityistä kiitosta asiatuntijoilta sai hänen lavastusratkaisunsa, jonka sanottiin tukevan ohjausta ja keskittävän kuulijoiden ajatukset oopperan traagisen tarinan seuraamiseen. Tämän New Yorkin Metropolitan Operaankin yli 20 ohjausta tehneen ja sellaisten suurien oopperan kiintotähtien kanssa, kuten Maria Callas, Luciano Pavarotti, Placido Domingo ja Jessye Norman ym. työskennelleen ohjaajamaestron vierailu Jyväskylässä on merkittävä tapaus koko suomalaisessa oopperakentässä. 

Solistit edustivat neljää eri kansallisuutta, suurin osa toki suomalaisia, mutta kaikki olivat korkeaa kansainvälistä tasoa ja on helppo nähdä heidän kaikkien laulavan eurooppalaisissa oopperataloissa. Kesällä 2020 monet heistä esiintyvätkin Savonlinnan Oopperajuhlilla, missä myös Fabrizio Melano ohjaa Massenet’n Wertherin.

Jälleen kerran Kimmo Tuurin valmentama Jyväskylän oopperakuoro ja Sanna Salmisen valmentama lapsikuoro Vox Aurea näyttivät suvereenin tasonsa niin laulamisessa kuin lavatyöskentelyssäänkin.

kuva: Iida Liimatainen
kuva: Iida Liimatainen